Arhiva Internetului – a doua bibliotecă din Alexandria (acum, online)

A trecut ceva timp de când a ars până la scrum Marea Bibliotecă din Alexandria. Cele mai luminate minți ale vremii și-au pus spiritul și înțelepciunea în acele lucrări. Știință, literatură, artă și o întreagă istorie – tot acest progres a ars. Ipotetic… poate am fi fost cu câțiva pași înaintea progresului de astăzi dacă acele lucrări ar fi rămas în viață.

«Internet Archive» — este un proiect online ambițios care dorește să prevină repetarea unui asemenea «colaps informațional». Desigur, în epoca tehnologiilor informaționale este destul de greu să ne imaginăm că cele mai importante progrese ale umanității ar putea… arde. Însă organizația «Internet Archive» chiar vrea să se asigure în acest sens.

Arhiva internetului – de ce și pentru cine?

«Internet Archive» — este o organizație non-profit fondată în 1996 de către ambițiosul antreprenor Brewster Kahle. Printre altele, el este și fondatorul alexa.com – cel mai important site de analiză statistică a traficului online. Scopul organizației este de a strânge într-o giga-mega bibliotecă toate materialele importante și întregul «progres științific, cultural și artistic al umanității». Inițial, organizația era orientată în domeniul web, păstrând copii ale site-urilor, direct de la începuturile internetului. La ora actuală pe site sunt plasate o mulțime de cărți, materiale video, imagini și alte tipuri de conținut – toate sunt disponibile gratuit pentru descărcare. Cum n-ar fi, organizația se supune legislației SUA iar dacă anumite materiale, «trebuie» șterse, ele sunt eliminate de pe site.

Cum funcționează «Internet Archive»?

În primul rând e o bibliotecă publică la nivel… mondial. Serverele gigante ale organizației au început să fie încărcate rapid cu materiale atunci când site-ul a oferit posibilitatea utilizatorilor să înregistreze profile proprii și să uploadeze fișiere. De asemenea, drepturile de autor asupra materialelor aparțin utilizatorilor/organizațiilor cu drepturi legale. Pe site puteți găsi opere de artă, manuscrise vechi scanate, cărți istorice, corespondență etc. Multe universități au profile de pe care încarcă propriile lor contribuții la «biblioteca mondială».

Necesitatea unei biblioteci mondiale… online

Chiar dacă trăim în cea mai «informatică» epocă din toate, informația deseori poate întâmpina limite și piedici din partea statului sau companiilor. Organizația are scopul nu doar de a «păstra istoria» dar și de a trage la răspundere persoanele care sunt la un anumit moment responsabile pentru ceea ce se întâmplă în lume. De exemplu într-un articol din The Guardian, Rick Prelinger spunea că în timpul războiului din Irak, Casa Albă și-a «retras» câteva comunicate de presă. Totuși, biblioteca Internet Archive le-a păstrat. Iar acesta este doar unul dintre momentele în care informația este atât de decisivă. Puteți găsi site-ul la adresa: https://archive.org.